MĂSURAREA GLICOZURIEI ŞI CETONURIEI

Glucoza şi corpii cetonici nu trebuie să fie prezenţi în urină în mod normal. Totuşi glucoza începe să apară în urină (glicozurie) atunci când glicemia (glucoza din sânge) depăşeşte valoarea de 180 mg/dl. Corpii cetonici, care sunt produşi în organism în absenţa insulinei, apar la valori ale glicemiei mai mari de 240 mg/dl. Prezenţa lor în urină (cetonuria) este un semnal de alarmă, fără tratament putându-se intra în cetocidoza diabetică. Când corpii cetonici cresc în sânge, pacientul capătă o respiratie cu halenă specifică.

Metoda de masurare a glicozuriei şi a cetonuriei este similară, cu benzi. Rezultatele se compară cu o cartelă standard a culorilor de referinţă. În echilibrarea metabolică a diabetului zaharat şi urmărirea acestuia se impune şi dozarea corpilor cetonici şi a glicozuriei.

Materiale necesare :

  • recipient de colectare 
  • mănuşi 
  • benzi pentru măsurarea glicozuriei sau a cetonuriei specifice 
  • cartelă de referinţă cu toate culorile standard


Recoltare :
 confirmarea şi verificarea identităţii pacientului
 se explică procedura pacientului, cu atât mai mult cu căt este un pacient recent diagnosticat ca fiind diabetic. Pacientii care se stiu cu diabet de mult timp pot fi invatati să-şi recolteze singuri acasă.
 se verifică medicaţia pe care o ia pacientul şi care ar putea modifica rezultatul testului.
 înaintea fiecărui test pacientul este învăţat să nu contamineze proba de urină
 se spală mâinile şi se pun mănuşile
 se cere pacientului să micţioneze; apoi se oferă un pahar cu apă şi, după 30 –40 min se cere să micţioneze din nou; din cea de-a doua probă se va efectua testul prin scufundarea benzilor respective
 în funcţie de testul cerut benzile vor fi ţinute în proba de urină conform prospectului de utilizare, apoi vor fi citite şi interpretate în raport cu cartela de referinţă.

Consideraţii speciale :
 dozarea corpilor cetonici în urină ajută la diagnosticul diferenţial între coma diabetică şi cea nondiabetică şi la monitorizarea metabolismului lipidic.

No comments:

Post a Comment