MASURAREA PH-ULUI URINAR

Ph-ul urinar (acid sau alcalin) reflectă abilitatea rinichilor de a menţine o concentraţie normală de ioni de hihrogen (H+) în plasmă şi lichidele extracelulare.Concentratia normală de ioni de H variază de la ph=4,6 la 8,0 , dar în cele mai multe cazuri ph-ul se situează în jurul valorii de 6,0.
Cea mai simplă procedură de a determina ph-ul urinar este tot cu ajutorul benzilor specifice care în contact cu proba de urină a pacientului îşi schimbă culoarea.

Un ph urinar alcalin (>7) este rezultatul unei diete sărace în proteine şi bogată în vegetale, lactate şi citrice, putând determina formarea de cristale de fosfat, carbon. Deasemenea, urina alcalină poate avea drept cauză o infecţie a tractului urinar sau alcaloza metabolică sau respiratorie.
Un ph urinar acid (< 7) poate avea drept cauză o dietă bogată în proteine care poate determina formarea de oxalaţi, uraţi. De asemenea, urina acidă poate avea drept cauze tuberculoza renala, diareea şi alte forme de acidoză.

Materiale necesare :

  •  mănuşi 
  • recipient de recoltare 
  • benzi specifice pentru măsurare ph-ului urinar c
  • artelă standard de citire


Măsurare :
 confirmarea şi verificarea identităţii pacientului
 se spală mâinile şi se pun mănuşile
 i se explică pacientului procedura
 i se dă pacientului recipient şi i se explică cum să colecteze proba de urină (vezi capitolul “ Recoltarea probelor de urină “)
 se scufundă banda conform prospectului de utilizare şi apoi se citeşte .

Consideraţii speciale :
 se va utiliza o probă de urină recoltată în momentul efectuării testului, nu cu mult înainte, deoarece o probă stând la temperatura camerei îşi modifică ph-ul .
 se va lua în considerare faptul că de obicei noaptea ph-ul urinii este mai acid decât ph-ul urinar diurn.

No comments:

Post a Comment