ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PRIN CATETER VENOS PERIFERIC

catheterAdministrarea tratamentului intravenos cu ajutorul unei branule, scuteşte pacientul de multiple înţepături, permite menţinerea unei linii venoase continue, perfuzare continuă, administrarea de bolusuri, etc.
   După fiecare injectare se spală cu soluţie diluată de heparină sau soluţie normal salină, pentru a preveni formarea cheagurilor. Dacă se spală cu soluţie diluată de heparină, să se administreze heparina ca tratament; înaintea fiecărei administrări de alt medicament, se va spăla întâi cu soluţie normal salină, în eventualitatea în care heparina nu este compatibilă cu medicamentul care trebuie administrat.


Materiale necesare: 

  • medicaţia prescrisă şi, eventual, setul de perfuzare, dacă este vorba de perfuzie 
  • mănuşi 
  • paduri alcoolizate 
  • seringă 3 ml 
  • soluţie normal salină 
  • garou fixator sau leucoplast 
  • soluţie diluată de heparină


Pregătirea echipamentului: 

  • se verifică medicaţia 
  • se spală mâinile 
  • se pregăteşte diluţia de heparină (se poate pregăti cu 10 până la 100 unităţi pe ml) şi se trage în seringă de 3 ml 
  • se dezinfectează gâtul fiolei sau dopul flaconului de cauciuc 
  • se ataşează perfuzorul la flaconul de perfuzat şi se scoate aerul, sau se trage substanţa din flacon sau fiola în seringă.


Administrare:
 se confirmă identitatea pacientului
 se pun mănuşile
 se dezinfectează, cu un pad alcoolizat, capătul branulei, unde se va ataşa seringa sau perfuzorul
 se aspiră întâi cu seringa, pentru a verifica dacă apare sânge. Dacă apare, branula este corect poziţionată şi este permeabilă, dacă nu apare sânge la aspirare, se aplică un garou, nu foarte strâns, deasupra locului unde este branula, se ţine aproximativ un minut şi apoi se
aspiră încă o dată. Dacă sângele tot nu apare, se desface garoul şi se injectează câţiva ml de soluţie normal salină. Dacă se întâmpină rezistenţă la injectare nu se va forţa, ci se va administra heparină diluată. Dacă nu se întâmpină rezistenţă, se va administra apoi soluţie normal salină (pentru a spăla eventualele urme de heparină care pot fi incompatibile cu unele medicamente), observând cu atenţie dacă apare durere sau semne de infiltrare a substanţei. Dacă, însă, apare durerea, semnele de rezistenţă la injectare şi se observă infiltraţie, se va scoate branula şi se va monta una nouă.
 după administrarea medicaţiei cu seringa, se va spăla cu soluţie normal salină şi apoi cu heparină diluată, pentru a nu se forma trombi
 dacă se adminstrează perfuzie pe branulă, se va adapta perfuzorul la branulă, se va regla rata de curgere şi, după înlăturare, se va proceda în acelaşi fel ca la injectarea cu seringa.

Consideraţii speciale:
 dacă trebuie adminstrate, atât perfuzie, cât şi medicament, compatibile sau nu, se institui o linie venoasă secundară, care se va ataşa la cea primară. Astfel, dacă substanţele sunt compatibile şi se doreşte să meargă în paralel, cele două soluţii se vor situa la acelaşi nivel şi se va regla rata de curgere. Dacă pacientul are o linie venoasă continuă care trebuie menţinută şi trebuie adminstrată o substanţă care nu este compatibilă cu respectiva perfuzie, se va institui linia venoasă secundară cu respectiva substanţă, situată mai sus decât cea principală şi se va porni doar cea secundară, la terminarea adminstrării repornindu-se perfuzia de întreţinere.
 chiar dacă rămâne funcţională, branula trebuie schimbată la 48-72 ore, schimbându-se locul inserţiei.

No comments:

Post a Comment