Sunt
compuşi ternari formaţi din carbon, hidrogen şi oxigen.
Se
întâlnesc în toate organismele vii, având rol energetic.
Din
catabolismul glucidelor nu rezultă produşi intermediari toxici, degradarea
făcându-se până la CO2, H2O şi energie.
Glucidele
satisfac 60% din necesarul energetic al organismului uman.
D.p.d.v.
chimic glucidele sunt aldehide sau
cetone ale polialcoolilor, deci sunt oxialdehide sau oxicetone.
cetone ale polialcoolilor, deci sunt oxialdehide sau oxicetone.
Clasificare:
După
comportatea la hidroliză, există 2 grupe mari:
I.
Oze
(monozaharide)
– nu dau naştere prin hidroliză la alte molecule mai mici.
D.p.d.v. chimic există: - aldoze (-C )
- cetoze (-C=O).
După numărul atomilor de
carbon există:
- trioze (3 atomi de C) - gliceraldehida
- tetroze (4 atomi de C) - eritroza
- pentoze (5 atomi de C) - riboza, xiloza
- hexoze (6 atomi de C) - glucoza, fructoza, manoza
II.
Ozide
(zaharuri complexe)
- dau naştere prin hidroliză la molecule mai mici.
Există:
1.
Holozide – dau naştere prin hidroliză la oze
Ex.:
a.
Oligozaharide:
-
dizaharide – zaharoza, maltoza, lactoza
-
trizaharide
– rafinoza
-
tetrazaharide
– stahioza
b.
Polizaharide: -
glucani – amidon, glicogen, celuloza
-
fructani
– inulina
2.
Heterozide – dau naştere prin hidroliză la una sau mai multe
molecule de oze şi la o grupare străină, neglucidică numită aglicon.
D.p.d.v. al
structurii chimice ozele se pot prezenta sub 3 forme: liniară (aciclică), ciclică,
de perspectivă.
○ Forma
liniară (aciclică) - redă
structura ozelor presupunând că toţi atomii din moleculă se găsesc în acelaşi
plan. S-a convenit că atomul de carbon din gruparea aldehidică a ozei să fie
notat cu cifra 1 iar cel din gruparea cetonică cu cifra 2.
○ Forma ciclică (formula de proiecţie Fischer) - presupune un proces de ciclizare intramoleculară bazat pe reacţia de formare a acetalilor, respectiv a cetalilor, datorită legăturii dintre gruparea carbonilică şi hidroxilică intermediară. Ca urmare a acestor reacţii apare un atom de carbon asimetric pe care se găseşte grefată o grupare hidroxil numită hidroxil glicozidic (semiacetalic sau cetalic) şi prezintă o reactivitate chimică deosebită. Hidroxilul glicozidic ce rezultă prin ciclizare poate fi orientat de aceeaşi parte cu atomul de oxigen aflat în punte reprezentând o configuraţie b sau de partea opusă, reprezentând o configuratie a.
○ Forma ciclică (formula de proiecţie Fischer) - presupune un proces de ciclizare intramoleculară bazat pe reacţia de formare a acetalilor, respectiv a cetalilor, datorită legăturii dintre gruparea carbonilică şi hidroxilică intermediară. Ca urmare a acestor reacţii apare un atom de carbon asimetric pe care se găseşte grefată o grupare hidroxil numită hidroxil glicozidic (semiacetalic sau cetalic) şi prezintă o reactivitate chimică deosebită. Hidroxilul glicozidic ce rezultă prin ciclizare poate fi orientat de aceeaşi parte cu atomul de oxigen aflat în punte reprezentând o configuraţie b sau de partea opusă, reprezentând o configuratie a.
Ozele care au ciclurile formate din 5 atomi de
carbon şi un atom de oxigen sunt de tipul piranoză, iar cele care au cicluri
formate din 4 atomi de carbon şi un atom de oxigen sunt de tipul furanoză. În
natură glucoza se găseşte predominant în forma piranozică, iar fructoza în
forma furanozică.
Pentru cetoze:
- ciclul piranozic: între C2
şi C6
-
ciclul
furanozic: între C2 şi C5
Pentru aldoze:
- ciclul furanozic: între C1
şi C4
-
ciclul
piranozic: între C1 şi C5
○ Formula
ciclică de perspectivă (formulă de proiecţie în spaţiu sau formulă de perspectivă
Haworth). Această formulă reprezintă configuraţia spaţială, adică structura
ozei în care atomii sau grupările de atomi sunt plasaţi în planuri diferite. Conform
reprezentării spaţiale, hidroxilul glicozidic în poziţia α este orientat sub
planul ciclului, iar hidroxilul glicozidic în poziţia β deasupra planului
ciclului. Cele 2 forme, α şi β se numesc izomeri. De asemenea, ozele prezintă
şi izomeri optici (datorită atomului de C asimetric), dextrogiri şi levogiri.
Proprietăţi fizice
-
Sunt substanţe solide, cristaline,
de culoare albă, cu gust dulce, solubile în apă
-
La încălzire se caramelizează şi
apoi se carbonizează
-
Au activitate optică
Proprietăţi
chimice
Sunt determinate de gruparea carbonilică, gruparea OH şi de catenă.
1.
Proprietăţi determinate de gruparea carbonilică
a. Oxidarea lentă (la gr. carbonil) – în prezenţa diferiţilor reactivi (Tollens – Ag(NH3)2OH
sau Fehling – Cu(OH)2) se formează oxiacizi aldonici.
Ex.: glucoză → acid gluconic
b. Oxidare menajată (la C6) – se protejează gruparea carbonil şi grupările hidroxil
secundare cu diferite substanţe (hidrazină, hidroxilamină) şi se oxidează doar
gruparea OH primară, rezultând acizi uronici.
Ex.: glucoză → acid glucuronic
c. Oxidare energică (la C1 şi C6) – în prezenţa agenţilor oxidanţi (KMnO4∕H2SO4,
HNO3 concentrat) ozele formează oxiacizi dicarboxilici.
Ex.: glucoză → acid glucozaharic
d. Oxidarea ozelor în mediu
alcalin şi la cald – ozele au proprietatea de a reduce
sărurile metalelor grele la oxizi sau chiar la metale. Pe această proprietate
se bazează identificarea şi dozarea ozelor în urină sau în alte lichide din
organism.
2.
Proprietăţi determinate de gruparea OH
Esterificarea – este reacţia prin care ozele formează esteri, în special cu acizi
organici şi anorganici (acid fosforic). Esterii ozelor sunt metaboliţi
intermediari cu rol în procesele de fermentaţie, respiraţie.
3.
Proprietăţi determinate de catenă
a. Izomerizarea sterică – când ozele, sub acţiunea unor baze slabe formează izomeri prin
transpoziţie între gruparea carbonil şi C vecin. Reacţia se mai numeşte
epimerizare, iar produsul rezultat epimer.
Ex.: glucoza, fructoza şi manoza sunt epimeri pentru că au aceeaşi
structură, cu excepţia atomilor de C 1 şi 2.
b. Hidroliza ozelor sub acţiunea bazelor tari
Ex.: glucoza → acid lactic
c. Fermentaţia alcoolică – prin care ozele formează substanţe mai simple (alcool etilic şi CO2)
I.
Oze
(Monozaharidele)
Sunt
substanţe solide, cristaline, inodore, solubile în apă şi insolubile în
solvenţi organici, cu gust dulce. Punctul de topire este de 146-165oC.
La încălzire se topesc şi caramelizează.
Prezintă proprietăţi optice.
Clasificare:
1.
În funcţie de numărul atomilor de carbon
(C):
Ø Trioze
(C3)
Ø Tetroze
(C4)
Ø Pentoze
(C5)
Ø Hexoze
(C6), etc.
2.
Dupa natura grupei carbonil:
Ø Aldoze
(conţin o grupare aldehidică)
Ø Cetoze
(conţin o grupare cetozică)
Structura
Poziţia grupei carbonil
faţă de grupele hidroxil din moleculă, influenţează atât structura cât şi
proprietatile ozelor.
Triozele şi tetrozele au o structură
aciclică, cele conţinând 5, 6 sau mai mulţi atomi de C pot adapta structuri ciclice.
Reprezentanţi
1. Triozele
– gliceraldehida şi dihidroxiacetona – se găsesc în natură sub formă de esteri
fosforici, care apar ca intermediari în transformările biochimice ale
hidraţilor de carbon.
2. Tetroze
– eritroza; tetrozele nu se găsesc în natură, se obţin prin degradarea
pentozelor.
3. Pentozele
- se găsesc în natură sub formă de glicozizi, esteri şi polizaharide
-
Arabinoza - în sfecla de zahăr
-
Xiloza - în paie, lemn,
seminţe de floarea soarelui, etc.
-
Riboza si Dezoxiriboza
-în toate celulele vii
4.
Hexozele sunt larg
răspândite în natură
-
Glucoza - se găseşte în
fructe dulci, miere de albine, în sânge, în lichid cefalorahidian. Se găseşte
în oligozaharide, polizaharide şi glicozide. Glucoza se obţine industrial prin
hidroliza enzimatică sau acidă a amidonului.
-
Galactoza - se găseşte
în galactozide şi fosfatide (lipide complexe din creier), în alge marine
-
Manoza - în
polizaharide numite manini
-
Fructoza - se găseşte
în regnul vegetal, în stare liberă în fructe dulci, se foloseşte la fabricarea
produselor de panificaţie, băuturi nealcoolice
-
Sorboza - este materia
primă în sinteza vitaminei C
5.
Glicozidele - sunt derivaţi
ai monozaharidelor, denumiţi în funcţie de monozaharidul de la care provin:
glucozide, galactozide, fructozide, din plante de vanilie, migdale, sâmburi de
prune, cireşe, piersici, etc.
-
glicozidele se găsesc
în nucleozide, cerebrozide
-
galactozamina - se
găseşte în cartilagii şi numeroase vegetale, intră în structura streptomicinei
II.
Ozide
1. Holozide
a. Oligozaharide
- sunt compuşi din clasa zaharidelor, în a căror structură moleculară intră un
număr mic de unitaţi de monozaharide, identice sau diferite, unite prin ele
prin legături glicozidice. După numărul
unităţilor de monozaharide componente se întâlnesc di-, tri-,
tetrazaharide.
-
Dizaharidele - se obţin
prin eliminarea unei molecule de apă între două monozaharide. În natură cele
mai adesea dizaharidele sunt formate din hexoze (glucoza, galactoza, fructoza).
Unirea ozelor într-un dizaharid se realizează prin legătura monocarbonilică
(între hidroxilul glicozidic al unei oze şi hidroxilul alcoolic de la cealaltă
oză - are loc între C1 al primei oze şi C4 al următoarei
oze) şi legătura dicarbonilică (între cele 2 grupări hidroxil gicozidice – are
loc între C1 al primei oze şi C1 al celei de-a doua oze).
Formula generală a dizaharidelor este C12H22O11.
Exemple:
-
Maltoza- se găseşte în
cantităţi mici în plante, în seminţele plantelor în curs de germinare, în
drojdia de bere, în unele secreţii animale. Maltoza este unitatea structurală a
amidonului. Este formată din 2 molecule de α glucoză.
-
Celobioza - este
unitatea structurală a celulozei; se formează din 2 molecule de β glucoză.
-
Lactoza - se găseşte în
laptele mamiferelor, polenul unor flori, unele fructe tropicale; se formează
din β-glucoză şi β-galactoză.
-
Trehaloza- a fost identificată în ciuperci, în drojdii şi în
unele plante superioare
-
Zaharoza - formează zahărul. Se găseşte în fructe, în
plante, în cantitate mare în sfecla şi
trestia de zahăr. Este formată din α-glucoză şi β-fructoză.
-
Trizaharidele –
rafinoza – conţine galactoză, fructoză şi glucoză; se gaseşte în sfecla de
zahăr şi apare ca impuritate în zahărul nerafinat.
-
Tetrazaharidele –
stahioza - prezentă
în unele vegetale, mai ales în boabele plantelor aparţinătoare familiei Fabaceae (soia, fasole, mazăre,linte, arahide). În cantităţi mici se mai găseşte în cariopsele cerealelor,
mai ales în boabele de porumb şi de grâu.
a. Polizaharide
– sunt substanţe macromoleculare cu formula generală (C6H10O5)n.
Sunt substanţe solide, cristaline, de culoare albă, cu aspect amorf, insolubile
sau greu solubile în apă, cu activitate optică. Nu au gust dulce. Sunt formate
din monozaharide unite între ele prin legături glicozidice. Sunt răspândite
atât în regnul vegetal (celuloza, amidonul), cât şi în regnul animal
(glicogen).
-
Amidonul - se găseşte
în fructe, seminţe (grâu, 57-75%), tuberculi de cartofi. Este un polizaharid ce
are ca reacţie de recunoaştere reacţia cu iodul, în urma căreia se formează un
compus de culoare albastră. Prin hidroliză formează produşi intermediari numiţi
dextrine care nu mai dau culoare albastră cu iodul. Aceşti produşi intermediari
dau prin hidroliză maltoza, apoi 2 molecule de α-glucoză.
-
Glicogenul – este un
polizaharid de rezervă, de origine animală, nu dă reacţia de culoare albastră,
ci roşie; se găseşte în toate ţesuturile animale, este substanţă de rezervă din
ficat, muşchi, se găseşte şi în ciuperci, drojdii
-
Celuloza – este formată
din molecule de β-glucoză. Este constituentul de bază al
ţesuturilor vegetale şi componenta principală a membranei celulare din toate
plantele superioare, inclusiv din speciile lemnoase. În ţesuturile vegetale
celuloza se află sub formă de fibre, avînd rolul unei substanţe schelet, de care sînt fixaţi toţi ceilalţi componenţi
chimici principali şi secundari ai lemnului.
-
Chitina – în peretele
celular al ciupercilor
-
Inulina – formată din
molecule de fructoză; se găseşte în rădăcina unor plante
-
Manani – în lemnul
coniferelor, în cojile dure ale unor seminţe
-
Galactani – în ciuperci
şi microorganisme
-
Xilani – în plantele
superioare
2. Heterozidele
Sunt
zaharuri ce au o grupare specifică, neglucidică.
-
Heparina – se găseşte
in ficat, inimă, plămâni; are acţiune anticoagulantă;
-
Cerebrozidele – se
gasesc în substanţa nervoasă şi contin galactoză sau lactoză, o bază azotatăşi
un acid gras;
-
Gume şi mucilagii
vegetale – sunt formate din acizi glucuronici şi arabinoză. Sunt întâlnite la
vişini, pruni, migdali, în locurile cu leziuni;
-
Acizii condroitin şi
mucoitin sulfuric – care împreună cu o componentă proteică formează
glicoproteinele din ţesutul conjunctiv: condrina, mucina;
-
Imunopolizaharide –
intră în structura peretelui celular şi al capsulei unor bacterii
-
Heterozide sterolice –
indicanul – din care se extrage indigoul
Digestia şi absorbţia glucidelor
Digestia şi absorbţia glucidelor
Pentru a putea fi folosite
de organism, glucidele trebuie să fie hidrolizate până la monoglucide (glucoză,
fructoză, galactoză) sub acţiunea enzimelor din sucurile digestive.
Procesul începe în cavitatea bucală unde
amidonul este hidrolizat de ptialină (amilaza salivară) în dextrine şi maltoză.
Dacă bolul alimentar este ţinut mai mult în cavitatea bucală şi maltoza poate
hidroliza în molecule de glucoză.
La nivelul stomacului sucul
gastric inhibă activitatea amilazei aşa încât procesul de digestie a glucidelor
va continua în intestin.
În intestinul subţire există
amilaza pancreatică care hidrolizează amidonul în maltoză, iar dizaharidele
(maltoză, lactoză, zaharoză) vor fi hidrolizate la nivelul mucoasei intestinale
sub acţiunea enzimelor specifice (maltază, zaharază, lactază).
Toate glucidele vor fi
hidrolizate până la hexoze şi pentoze, cu excepţia celulozei.
Celuloza – nu prezintă la
nivelul mucoasei intestinale enzime specifice, dar este elementară pentru
alimentaţia omului deoarece favorizează peristaltismul intestinal. Celuloza
este degradată la nivelul intestinului gros sub acţiunea florei intestinale
saprofite, degradare ce duce la formarea de CO2, O2 şi
acizi organici.
Absorbţia
glucidelor
Reprezintă trecerea
produşilor rezultaţi din digestie prin vilozităţile intestinale în sânge.
Se face sub formă de hexoze
şi pentoze prin procese active şi pasive.
Procesele active se
realizează cu consum de energie rezultată din moleculele de ATP. Sunt absorbite
activ hexozele.
Pentozele se absorb pasiv,
fără consum de energie, prin difuziune.
Forma de absorbţie a
glucidelor, în special a hexozelor, este de esteri fosforici (glucozofosfat,
fructozofosfat, galactozofosfat).
În vilozităţile intestinale
esterul se desface, iar acidul fosforic va lega noi molecule de glucide care
vor trece în circulaţie şi prin vena portă la ficat. Ficatul foloseste glucoza
pentru:
-
Refacerea
rezervelor de glicogen
-
Menţinerea
constantă a glicemiei
-
Lipogeneză
(trabsformarea surplusului de glucoză în lipide)
Pentru a putea utiliza
galactoza şi fructoza, ficatul conţine o enzimă care transformă cele 2 oze în
glucoză.
În cazuri patologice cele 2
oze apar crescute în sânge (fructozemie, galactozemie) şi în urină
(fructozurie, galactozurie).
Metabolismul intermediar
Anabolismul (sinteză de
substanţe) cuprinde 2 procese:
1.
Glicogenogeneza
– sinteza glicogenului din glucoză
2.
Gluconeogeneza
– sinteza glucozei din substanţe neglucidice: cetoacizi, acizi graşi, acid
piruvic, acid lactic.
Ambele procese au ca etapă
obligatorie formarea esterilor cu acidul fosforic (glucozo-fosfat).
Catabolismul (degradare de
substanţe) – cuprinde 2 procese:
1.
Glicogenoliza
– constă în hidroliza glicogenului în ficat, muşchi, celule, ţesuturi.
2.
Glicoliza
– consumul tisular de glucoză; se realizează în 2 faze: anaerobă şi aerobă.
Faza anaerobă
– glucoza se transformă în acid piruvic. Acest proces se desfăşoară printr-un
lanţ de reacţii în care participă esterii hexozofosforici şi se formează ATP.
Prin degradarea unui mol de
glucoză se formează 8 moli de ATP.
1mol de ATP = 7500 calorii.
8 moli ATP × 7500 calorii →
60000 de calorii = 10% din energie; restul de 90% se obţine în faza aerobă.
Faza aerobă
– constă în transformarea acidului piruvic prin ciclul Krebs până la CO2,
H2O şi energie.
Dacă într-un ţesut apare un
timp îndelungat starea de hipoxie, acidul piruvic se transformă în acid lactic
şi apare oboseala.
Reglarea metabolismului
presupune procese de control asupra vitezei şi direcţiei reacţiilor metabolice
de anabolism şi catabolism. Astfel, între cele 2 procese există un control şi
un echilibru permanent. Se stabileşte între gluconeogeneză şi glicoliză.
Raportul dintre aceste 2 procese reprezintă glicemia = 0,7 – 1,1 g%0.
Menţinerea constant a
acesteia se realizează pe baza activităţii enzimelor, enzime care au anumiţi
inhibitori (ioni de Mg) şi cele 2 categorii de hormoni, unii cu acţiune
hiperglicemiantă (glucagon) şi alţii cu acţiune hipoglicemiantă (insulina).
Mecanismul hormonal este
controlat de sistemul nervos în raport cu concentraţia glucozei din sânge, mecanism
feed-back pozitiv sau negativ.
Tulburările sunt determinate
de modificări ale enzimelor ca urmare a unor mutaţii sau a absenţei congenitale
a enzimelor respective.
Cele mai importante
tulburări:
-
Glicogenoza
– depuneri de glicogen la nivelul diferitelor organe (hepatic, renal,
generalizat)
-
Galactozemia,
galactozuria, fructozemia, fructozuria – apar datorită deficienţei de enzime
care să transforme galactoza şi fructoza în glucoză.
-
Diabetul zaharat – boală biochimică care se manifestă prin tulburări
ale metabolismului biochimic, glicemic, peste pragul renal (1,6 – 1,8g%0),
glucozurie, dar şi tulburări ale metabolismului proteic, lipidic (creşterea
concentraţiei corpilor cetonici în sânge – cetonemie şi în urină – cetonurie).
D.p.d.v. clinic, diabetul se manifestă prin polifagie, polidipsie şi poliurie. Stările de poliurie şi polidipsie apar şi într-o
boală endocrină – diabet insipid (tulburare a hipofizei posterioare).