Sunt
componenţi de bază ai celulei, reprezentând aproximativ 50% din greutatea ei
uscată.
Proteinele se găsesc în
toate compartimentele celulare, fiind substanţe fundamentale din toate punctele
de vedere pentru structura şi funcţiile celulei.
Toate proteinele conţin C,
H, O şi N, iar alte proteine particulare conţin P, Fe, Zn sau Cu.
Prin hidroliza proteinelor se obţin compuşi cu
greutate moleculară mică numiţi aminoacizi. În alcătuirea moleculelor proteice
aminoacizii se
unesc prin legături amidice (legături peptidice) care se realizează prin eliminarea unei molecule de apă între gruparea carboxil a unui aminoacid şi gruparea amino a aminoacidului următor.
unesc prin legături amidice (legături peptidice) care se realizează prin eliminarea unei molecule de apă între gruparea carboxil a unui aminoacid şi gruparea amino a aminoacidului următor.
În compoziţia proteinelor
intră în mod current un număr de cca. 20 de aminoacizi.
În organism proteinele
îndeplinesc următoarele funcţii importante:
-
Rol
plastic – sunt
componente structurale ale materiei vii;
-
Rol
funcţional –
sintetizează materia vie şi dirijează metabolismul prin enzime şi unii hormoni
de origine proteică;
-
Rol
energetic – sunt
degradate, cu eliberare de energie; 1g de substanţă proteică poate elibera
4,1Kcalorii;
-
Rol
fizico-chimic
– menţin şi reglează presiunea osmotică a lichidelor din organism; menţin pH-ul
organismului constant, reacţionând şi cu acizii şi cu bazele.
Clasificarea
proteinelor
În grupa proteinelor se clasifică în mod convenţional
compuşii chimici care prin scindare hidrolitică eliberează aminoacizi, precum
şi aminoacizii:
1. Aminoacizii (monopeptide)
2. Peptide – conţin între 2 şi 30 de AA
3.
Proteide
-
Holoproteide – sunt proteinele propriu-zise, alcătuite dintr-un
număr mare de aminoacizi (peste 30) pe care-i pun în libertate prin hidroliză;
-
Heteroproteide (proteide) – alcătuite dintr-o parte proteică şi una
neproteică (grupare prostetică).
Aminoacizii
Sunt substanţe organice cu
greutate moleculară mică, care conţin în moleculă gruparea carboxil (-COOH) cu
caracter acid şi gruparea amino (-NH2) cu caracter bazic.
Formula generală:
Se notează cu α atomul de
carbon din imediata vecinătate a grupării carboxilice şi după poziţia pe care o
ocupă în moleculă gruparea aminică faţă de gruparea carboxilică. Se deosebesc
astfel α, β, γ – aminoacizi.
În compoziţia proteinelor
animale intră doar α – aminoacizi.
Nomenclatură:
Aminoacizii se denumesc
adăugând prefixul amino la numele acidului, indicându-se şi poziţia atomului de
carbon la care este legată gruparea amino. Aminoacizii au şi denumiri speciale:
Clasificarea
aminoacizilor:
1.
După
structura chimică:
-
AA aciclici – cei la care grupările –COOH şi –NH2 sunt
legate la o structură liniară;
-
AA ciclici – cei la care grupările –COOH şi NH2 sunt
legate la o structură ciclică.
-
Homeociclici (aromatici)
-
Heterociclici
În cadrul acestor grupe
aminoacizii se impart în subgrupe, după numărul grupărilor amino sau carboxil
sau in funcţie de prezenţa altor grupări (-OH sau –SH= gr. tio)
Ex.:
-
AA
monoaminomonocarboxilici
-
AA
monoaminodicarboxilici
-
AA
diaminomonocarboxilici
-
Oxiaminoacizii
(conţin gruparea –OH)
-
Tioaminoacizii
(conţin gruparea –SH)
·
Aminoacizi
monoaminomonocarboxilici – au o grupare amino şi o grupare carboxil.
·
Aminoacizi
monoaminodicarboxilici – au o grupare amino şi 2 grupări carboxil.
·
Aminoacizi
diaminomonocarboxilici – au 2 grupări amino şi o grupare carboxil
·
Oxiaminoacizii
– conţin gruparea hidroxil (-OH)
·
Tioaminoacizii
– conţin gruparea tio (-SH)
·
Aminoacizi
homeociclici (aromatici) – conţin un ciclu benzenic în moleculă
·
Aminoacizi
heterociclici – conţin în moleculă un heterociclu (au în moleculă şi alte
elemente decât carbon şi hidrogen)
2.
D.p.d.v.
biologic:
-
AA esenţiali – nu pot fi sintetizaţi de organism şi trebuie
introduşi prin alimentaţie
Ex.: valina, fenilalanina, leucina, izoleucina,
treonina, triptofan, metionina, lizina, histidina
-
AA neesenţiali – sunt sintetizaţi de organism, deci pot lipsi din
alimentaţie (glicina, alanina, ac. aspartic, ac. glutamic, arginina,
hidroxilizină, serina, cisteina, cistina, histidina, tirozina, prolina,
hidroxiprolina, ornitina, citrulina).
Proprietăţile fizice ale
aminoacizilor
1.
Sunt substanţe optic active - cu excepţia glicinei, toţi aminoacizii conţin un
atom de carbon asimetric (are 4 substituenţi diferiţi), de aceea prezintă
activitate optică (rotesc lumina polarizată). La pH = 7 unii sunt dextrogiri
(+), alţii levogiri (-).
În
organismele animalelor superioare apar şi sunt metabolizaţi doar L-aminoacizii,
în timp ce D-aminoacizii se găsesc în peretele celular al unor microorganism
sau în structura unor antibiotice.
2.
AA
sunt substanţe cristaline, solubile în apă, puţin solubile în solvenţi organici,
cu puncte de topire de peste 200oC.
3.
Caracterul amfoter - în soluţii apoase se găsesc sub formă de ioni
dipolari.
Când un astfel de ion se
dizolvă în apă el poate acţiona fie ca un acid (donor de protoni), fie ca o
bază (acceptor de protoni).
Ca un acid:
Ca o bază:
Substanţele care au astfel
de proprietăţi se numesc amfotere (amfoliţi). În reacţie cu acizii se comport
ca baze (accept protoni), iar în reacţie cu bazele se comport ca acizi (cedează
protoni).
Existenţa
ionului dipolar explică utilizarea soluţiilor de aminoacizi drept soluţii
tampon.
Dacă
la soluţia unui aminoacid se adaugă un acid tare, protonii săi vor fi
neutralizaţi de gruparea –COOH a AA, iar dacă se adaugă o bază tare grupările
–OH vor fi neutralizate de gruparea –NH3+, aşa încât
pH-ul soluţiei nu se modifică.
4.
Toţi
aminoacizii izolaţi din proteine absorb slab radiaţiile din domeniul UV
(220nm). Triptofanul, tirozina, fenilalanina, datorită nucleului aromatic, dau
absorbţie specifică la 280nm, proprietate ce stă la baza unei metode de dozare
a proteinelor. Această proprietate permite dozarea conţinutului proteic al unei
soluţii.
Proprietăţi chimice ale
aminoacizilor
Proprietăţile chimice ale
aminoacizilor sunt datorate atât celor două grupări funcţionale cât şi
prezenţei radicalului R. Unele din aceste reacţii au loc în organism, altele
sunt utilizate în studiul proteinelor (identificarea aminoacizilor din
hidrolizatele proteice, stabilirea secvenţei de AA în proteine, etc.).
1.
Decarboxilarea
→ amine
Prin decarboxilarea aminoacidului histidină se
formează histamina (stimulează secreţia gastrică, este substanţă
vasodilatatoare, reglează tonusul muscular, este implicată în reacţiile
alergice ale organismului).
2.
Reacţia
cu acidul azotos
→ hidroxiacizi (în urma reacţiei se pune în libertate azot molecular care se
măsoară volumetric putându-se determina cantitatea de aminoacizi care a
reacţionat; este reacţie utilizată pentru dozarea AA).
3.
Formarea
legăturlor peptidice (amidice)
2 AA se unesc prin eliminarea unei molecule de apă
între gruparea aminică a unui AA şi gruparea carboxil a altui AA → dipeptid.
4.
Formarea
legăturilor dicetopiperazinice
Din unirea a 2 AA şi eliminarea a 2 molecule de apă se
formează o combinaţie ciclică numită dicetopiperazină.
Legăturile peptidice şi dicetopiperazinice stau la
baza formării proteinelor în organism.
5.
Dezaminarea – proprietatea AA de a pierde gruparea amino, de
obicei sub acţiunea enzimelor, formându-se acizi (cetoacizi, hidroxiacizi) şi
NH3 (amoniac).
6.
AA
formează săruri atât cu acizii cât şi cu bazele
Exemple:
7.
Reacţii
de culoare (de recunoaştere a AA)
-
în
prezenţa ninhidrinei la cald, în soluţii apoase, AA dau culoare violet
(excepţie fac prolina şi hidroxiprolina ce formează compuşi galbeni). Reacţia
este folosită la punerea în evidenţă a AA în metoda cromatografică de separare
şi dozare a AA.
-
Prin
fierbere cu acid azotic concentrat, AA ciclici dau o coloraţie galbenă care
trece în portocaliu la adăugarea de baze.
Peptidele
Sunt compuşi solizi, cu puncte de topire ridicate,
solubili în apă.
Sunt combinaţii formate din cel
puţin 2 molecule de aminoacizi unite între ele.
Pot fi obţinute din proteine prin
hidroliză parţială.
În funcţie de numărul aminoacizilor
din moleculă peptidele se împart în:
-
Oligopeptide
– formate din 2-5 molecule de aminoacizi
-
Polipeptide
– formate din 6-30 molecule de aminoacizi
Nomenclatură:
Nomenclatura peptidelor / proteidelor se face indicând
numele aminoacizilor în ordinea în care se găsesc în moleculă, începând cu aminoacidul
care conţinne gruparea amino-terminală liberă. Denumirile aminoacizilor vor
căpăta terminaţia ”-il”, cu exceptia ultimului care conţine gruparea carboxil
terminal liberă.
Exemplu - peptidul cu secvenţa: alanină – leucină – cisteină se va citi alanil – leucil – cisteină.
Proprietăţile peptidelor
Peptidele, în special cele cu greutate moleculară
mică, sunt solubile în apă, insolubile în alcool absolut şi au caracter
amfoter, ca şi aminoacizii din care sunt constituite.
Compuşii care conţin cel puţin 2 legături
peptidice în moleculă formează cu
soluţii alcaline de Cu 2+ un compus violet (reacţia biuretului).
Peptide biologice
1.
Glutationul (glutamil – cisteinil – glicina) - este prezent în
toate ţesuturile vii. Are rol în respiraţie.
2.
Hormoni
peptidici – există o
serie de hormoni cu structură polipeptidică: insulina, glucagonul, ocitocina,
vasopresina, corticotropina).
3.
Peptide
cu acţiune antibacteriană – penicilinele, gramicidinele (A, B, C), bacitracinele şi polimixinele
au o structură polipeptidică. Penicilinele sunt polipeptide atipice care conţin
acid 6-aminopenicilanic pe molecula căruia sunt grefaţi diferiţi radicali. Când
radicalul este C6H5 – CH2 - , compusul se
numeşte benzil-penicilina (penicilina G).
Proteine
Sunt substanţe macromoleculare formate dintr-un număr
mare de aminoacizi uniţi între ei prin legături peptidice.
Formulă
generală:
Proteinele
au structură complexă cu mai multe niveluri de organizare.
1.
Structura
primară –
reprezintă numărul şi ordinea aminoacizilor în moleculă.
2.
Structura
secundară –
reprezintă aranjarea spaţială a moleculei proteice pe o singură axă datorită
legăturilor de hidrogen formate între resturile carboxil şi amino aparţinând
legăturilor peptidice. Deci, înafara legăturilor dintre aminoacizii vecini apar
şi legături între aminoacizii situaţi la distanţă (dar în cadrul aceleeaşi
catene).
Există 2 modele care explică
proprietăţile moleculelor proteice:
-
Modelul
helicoidal – rezultă prin spiralarea catenei polipeptidice în jurul unui
cilindru imaginar. Această structură este menţinută în spaţiu datorită
legăturilor de hidrogen în care sunt implicate toate legăturile peptidice.
Aceste legături se realizează între gruparea carboxil a unui aminoacid şi
gruparea amino a celui de-al patrulea aminoacid.
-
Modelul straturilor pliate – se bazează pe formarea legăturilor de hidrogen
intercatenare şi poate apărea în 2 variante:
-
Modelul paralel – toate lanţurile polipeptidice sunt aşezate paralel,
cu grupările R orientate în acelaşi sens;
-
Modelul antiparalel – lanturile polipeptidice sunt aşezate faţă în faţă.
3.
Structura
terţiară –
reprezintă interacţiunea spaţială între segmentele care nu sunt vecine în
lanţul polipeptidic, rezultând o structură tridimensională, globulară. Este
caracteristică în special proteinelor globulare ale căror catene
macromoleculare sunt strânse sub forma unor cilindri elipsoidali. Este
rezultatul interacţiunii dintre radicalii R ai resturilor de aminoacizi din
lanţul polipeptidic. Aceată structură se realizează prin legături de hidrogen,
legături ionice (între moleculele ionizate), legătura disulfurică.
4.
Structura
cuaternară – unele
proteine sunt constituite prin asocierea unor lanţuri polipeptidice cu
structură identică sau diferită, formând oligomeri. Lanţurile individuale se
numesc protomeri sau subunităţi, fiecare având
structurile primară, secundară sau terţiară proprii. Subunităţile se asamblează
în structura cuaternară prin forţe asemănătoare celor din structura terţiară,
dar în acest caz legăturile se stabilesc între subunităţi.
Proprietăţile proteinelor
Proprietăţi fizice
Proteinele izolate din
diverse surse sunt în general substanţe solide, amorfe, care prin purificare
pot fi obţinute în stare cristalizată.
Solubilitatea proteinelor
depinde de forma moleculei, natura solventului, structura chimică, temperatură,
pH.
Proteinele globulare sunt
solubile, cele fibrilare sunt puţin solubile sau chiar insolubile în apă.
Proteinele au activitate
optică ca şi aminoacizii, datorită prezenţei atomilor de carbon asimetrici.
Proprietăţi chimice
1.
Caracterul
amfoter – este dat
de grupările carboxil şi amino libere. Astfel, proteinele se comportă ca baze
în mediu acid şi ca acizi în mediu bazic.
La pH fiziologic toate
grupările acide sau bazice sunt complet ionizate.
Fiecare proteină este
caracterizată printr-un pH izoelectric (pHi) – reprezintă valoarea pH-ului la
care încărcarea electrică a proteinei este nulă, numărul grupărilor încărcate
negativ fiind egal cu numărul grupărilor încărcate pozitiv. Acesta diferă de la
proteină la proteină. La valori de pH mult diferite de pHi proteina va fi
încărcată pozitiv sau negativ şi va migra în câmp electric, proprietate ce stă
la baza metodelor electroforetice de separare a proteinelor din amestecuri.
2.
Denaturarea – din cauza structurii complexe şi a labilitaţii
legăturilor intercatenare proprietăţile proteinelor se modifică sub acţiunea
unor agenţi fizici sau chimici. Aceşti agenţi acţionează prin ruperea
legăturilor necovalente din structurile secundară, terţiară şi cuaternară dar
nu afectează legăturile covalente, legăturile peptidice rămânând intacte (nu se
eliberează aminoacizi).
Agenţii
denaturanţi sunt foarte diverşi: temperaturi între 50-60oC, valori
extreme de pH, ureea, alcoolul etilic, razele X, UV, agitarea mecanică.
În general
denaturarea este ireversibilă.
Prin
denaturare proteinele îşi pierd proprietăţile chimice şi fiziologice (hormonii
devin inactivi, anticorpii pierd capacitatea de a distruge antigenii); în
această stare proteinele sunt mai uşor atacate de enzime decât în stare nativă.
Ex.:
albuşul de ou coagulează prin încălzire, se modifică prin agitare.
3.
Hidroliza
proteică
Sub acţiunea acizilor sau
bazelor la cald şi a enzimelor proteolitice, proteinele sunt hidrolizate prin
ruperea legăturilor peptidice până la stadiul de aminoacizi.
4.
Reacţii
de recunoaştere a proteinelor
a.
Reacţii de precipitare – sub acţiunea unor acizi (acid picric,
tricloracetic, sulfosalicilic), a unor agenţi denaturanţi (caldură, alcool,
eter), a unor săruri (azotat de S, sulfat de amoniu) proteinele precipită.
b. Reacţii
de culoare
-
Reacţia
xantoproteică – prin tratarea unei soluţii de proteine cu acid azotic, la rece
sa la cald se formează o coloraţie galbenă datorită unor nitroderivaţi.
-
Reacţia
biuretului – prin tratarea unei soluţii de proteine cu o soluţie alcalină de
sulfat de Cu se formează un compus violet.
-
Reacţia
cu ninhidrină – prin fierbere, în prezenţa ninhidrinei se formează un compus
albastru-violaceu.
Reacţiile de culoare şi cele
de precipitare sunt utilizate în practică pentru recunoaşterea şi dozarea
proteinelor.
5.
Specificitatea
proteinelor
Fiecare specie, organism,
conţine proteine specifice. Chiar în cadrul aceleeaşi specii, la acelaşi organ,
sunt variaţii de la individ la individ în ceea ce priveşte structura
proteinelor. Aceste deosebiri se pot pune în evidenţă prin metode imunologice.
Dacă se inoculează unui animal o proteină străină organismul se apără producând
anticorpi care o distrug.
Clasificarea
proteinelor
I.
După
formula moleculară deosebim:
1.
Proteine globulare (sferoproteine) – au formă aproape sferică şi sunt în general
solubile în apă, soluţii diluate de acizi, baze, săruri. Din această clasă fac
parte: albuminele, globulinele, histonele, protaminele, prolaminele.
2.
Proteine fibrilare (scleroproteine) – au structură fibroasă, sunt foarte greu solubile în
apă, au vâscozitate mare şi putere de difuziune mică. Aceste proprietăţi
explică prezenţa lor în ţesuturile de susţinere. Ex.: colagen, elastină,
fibrinogen, miozină, actină, keratină.
II.
După
compoziţia chimică:
1.
Proteine simple (holoproteine) – formate numai din aminoacizi.
2.
Proteine conjugate (heteroproteine) – conţin pe lângă aminoacizi şi o grupare prostetică,
în funcţie de natura căreia deosebim: fosfoproteine, glicoproteine,
lipoproteine, metaloproteine, nucleoproteine, cromoproteine.
III.
În funcţie de caracteristicile
biochimice şi efectele
biologice:
1.
Proteine
complete (calitatea I-a): se găsesc în: ou, lapte, branză, carne,
peşte;
conţin toţi aminoacizii esenţiali în procent optim; stimulează creşterea la copil şi menţin echilibrul azotat al adultului în cantităţi mici.
conţin toţi aminoacizii esenţiali în procent optim; stimulează creşterea la copil şi menţin echilibrul azotat al adultului în cantităţi mici.
2.
Proteine
parţial complete (calitatea a II-a): se găsesc în: grâu, orez, soia, fasole.
Menţin viaţa, dar nu pot ajuta la
creşterea normală a ţesuturilor. Întreţin creşterea numai în
cantitati mari, la adult menţin echilibrul azotat.
3.
Proteine
incomplete (calitatea a III-a): se găsesc în porumb, colagen
(proteine din tendoane, cartilaje, gelatina din oase), elastină, reticulină; nu
pot menţine viaţa şi nu pot ajuta la
creşterea organismului atunci când sunt folosite ca unic izvor de proteine.
Holoproteine
I. Globulare
1.
Albuminele
(serumalbumină,
lactalbumină, ovalbumină)
·
Sunt
solubile în apă, coagulează la încălzire, au pHi > 7, precipită cu o soluţie
de sulfat de amoniu;
·
Intră
în constituţia proteinelor plasmatice (55%) şi participă la transportul
glucidelor, lipidelor, hormonilor, sărurilor biliare, medicamentelor, ionilor.
2.
Globulinele
·
Sunt
insolubile în apă, solubile în soluţie de NaCl 5%, coagulează la încălzire,
precipită cu soluţie de sulfat de amoniu;
·
Sunt
răspândite atât în regnul vegetal cât şi în cel animal;
·
Globulinele
din sânge reprezintă 35-45% din totalul proteinelor plasmatice;
·
Există
α, β, şi γ globuline cu rol în transportul glucidelor, lipidelor
·
γ-globulinele
au rol în imunitate, de aceea se mai numesc imunoglobuline (anticorpi).
Imunoglobulinele apar în serul sanguin sau în alte celule, ca răspuns
la introducerea unei macromolecule provenită de la alt organism, numită antigen.
Există 5 clase de
imunoglobuline:
·
Imunoglobulinele
G
·
Reprezintă
80% dintre γ-globuline
·
Sunt
distribuite în lichidul intercelular
·
Sunt
singurele care pot traversa placenta
·
Imunoglobulinele
A
·
Sunt
prezente în concentraţie mare în sânge, secreţii (salivă, lacrimi, fluid nazal,
secreţii bronşice, secreţii ale tractului gastro-intestinal, transpiraţie)
·
Se
pare ca ar avea rol important în apărarea împotriva unor infecţii virale sau
bacteriene
·
Imunoglobulinele
M
·
Sunt
primii anticorpi care se formează în organismele animale şi umane nou-născute
·
Împreună
cu imunoglobulinele D reprezintă imunoglobulinele majore de pe suprafaţa
limfocitelor B
·
Sunt
considerate drept prima linie de apărare a organismului împotriva agenţilor
patogeni
·
Imunoglobulinele
D
·
Au
viaţă foarte scurtă (aproximativ 3 zile)
·
Nu
au funcţie clară; deoarece se găsesc pe suprafaţa limfocitelor este posibil să
intervină în controlul activităţii şi reprimării limfocitelor
·
Imunoglobulinele
E
·
Există
în concentraţie foarte mică în plasmă, ele fiind sintetizate de puţine celule
·
Sunt
imunoglobuline de sensibilizare a pielii sau de reactivare
·
Jumătate
din pacienţii cu boli alergice prezintă concentraţii serice crescute ale
imunoglobulinelor E
3.
Protaminele – sunt substanţe proteice cu moleculă mică şi
caracter bazic datorită faptului că sunt formate în special din aminoacizi
diaminomonocarboxilici; nu conţin sulf; intră în structura nucleoproteinelor.
4.
Histonele – sunt substanţe proteice mai complexe decât protaminele
şi au caracter bazic; cea mai importantă este globina, componenta proteică a
hemoglobinei.
5.
Prolaminele (gliadine) – sunt proteine vegetale prezente în
cereale.
6.
Gluteinele
– sunt proteine
vegetale şi se găsesc în cereale alături de prolamine.
II. Fibrilare
1.
Colagenele
·
Sunt
specifice ţesutului conjunctiv
·
Dau
rezistenţă ligamentelor, tendoanelor, cartilagiilor, pielii
·
Reprezintă
25% din proteinele corpului omenesc
·
Sunt
insolubile în apă, dar prin fierbere îndelungată se transformă în gelatină
solubilă
·
Sunt
rezistente la acţiunea enzimelor proteolitice (cu exceptia colagenazei), în
timp ce gelatina poate fi hidrolizată cu pepsina sau tripsina.
2.
Keratinele
·
Se
găsesc în epidermă, unghii, păr, pene, coarne; au rol de protecţie
·
Au
conţinut mare de sulf datorită proporţiei mari de cisteină (aminoacid cu sulf)
·
Au
rezistenţă mecanică mare, elasticitate, rezistă la acţiunea enzimelor
proteolitice şi sunt insolubile.
3.
Elastinele
·
Se
găsesc în fibrele elastice ale ţesutului conjunctiv, în pereţii arterelor
·
Au
structură asemănătoare colagenelor dar nu se pot transforma în gelatină
·
Sunt
hidrolizate de elastaza pancreatică
4.
Fibrinogenul
·
Datorită
dimensiunilor mari ale molecule, în condiţii fiziologice trece în cantităţi
foarte mici prin peretele capilarelor în lichidul intercelular; în inflamaţii,
din cauza alterării permeabilităţii capilarelor trecerea este facilitată
·
Are
rol în procesul de coagulare a sângelui
5.
Miozina
·
Există
în proporţie de 40-60% în miofibrilele ţesutului muscular; este insolubilă în
apă, solubilă în soluţii alcaline diluate
6.
Actina
·
Reprezintă
15% din proteinele musculare
7.
Tropomiozina
·
Reprezintă 2,5%
din proteinele musculare
Heteroproteinele
1. Metaloproteine
-
Au
ca grupare prostetică un metal
-
Exemple:
·
Fierproteine (proteine cu fier)
-
Feritina
– prezentă în
splnă, ficat, măduva roşie; constituie rezerva de fier pentru sinteza
hemoglobinei şi a citocromilor
-
Siderofilina (transferina) – prezentă în plasmă; este transportor
al fierului în organism; este scăzută în anemia feriprivă.
·
Cupruproteine (proteine ce conţin cupru)
-
Ceruloplasmina
– prezentă în
plasmă; are rol în absorbţia fierului; concentraţia creşte în inflamaţii
-
Hemocianine – sunt pigmenţi respiratori din sângele moluştelor.
·
Proteine
cu zinc – sunt în
general enzime.
2. Fosfoproteine
-
Au
ca grupare prostetică acidul fosforic
-
Exemple:
·
Cazeina
– principala proteina din lapte (80%)
·
Ovovitelina
– prezentă în gălbenuşul de ou; furnizează embrionului aminoacizii şi fosforul
necesar dezvoltării.
3.
Glicoproteine (mucoproteine)
-
Au
ca grupare prostetică un glucid, dar predomină proteinele
-
Sunt
prezente în ţesutul cartilaginos, salivă, albuş de ou, plasmă
4. Lipoproteine
-
Au
ca grupare prostetică lipidele
-
sunt
prezente în plasmă, în toate ţesuturile
-
sunt
de 2 tipuri:
-
lipoproteine
de transport (cenapse
lipoproteice) – au rol în transportul şi solubilizarea lipidelor şi a altor
substanţe liposolubile (steroli, hormoni)
-
lipoproteine
membranare
5. Cromoproteine
-
Au
ca grupare prostetică o substanţă colorată
-
Exemple:
·
Hemoglobina
-
Contine
o proteină – globina şi o grupare prostetică – hem.
-
Este
prezentă în hematiile vertebratelor
-
Are
rol în transportul gazelor respiratorii
-
Globina – este o proteină bazică din subgrupa histonelor; la
om este alcătuită din 4 lanţuri peptidice
-
Hemul
– conţine o
moleculă protoporfirinică şi un atom de fier bivalent
-
Hemoglobina
= 4 grupări hem şi o moleculă de globină
·
Mioglobina
-
Se
găseşte în muşchi
-
Are
structură asemănătoare hemoglobinei, dar este formată dintr-un singur lanţ
peptidic şi o singură grupare hem
-
Are
afinitate pentru oxigen, pe care îl depozitează şi îl utilizează în contracţia
musculară
·
Citocromii
-
Sunt
enzime din mitocondriile celulare cu rol în respiraţia celulară
-
Conţin
gruparea hem
·
Hemenzimele
-
Catalaze şi peroxidaze – catalizează reacţia de descompunere a apei oxigenate
·
Clorofila
-
În
loc de fier în gruparea hem conţine magneziu
-
Este
prezentă în plante şi are rol în fotosinteză
6. Nucleoproteinele
-
Sunt
componentele cele mai importante ale celulei vii
-
Au
rol în transmiterea caracterelor ereditare, înmulţirea şi creşterea celulelor
-
Componenta proteică este o protamină sau o histonă
-
Gruparea prostetică este reprezentată de acizii nucleici (ADN şi ARN)
-
Acizii
nucleici conţin în moleculă C, H, O şi N. Sunt substanţe macromoleculare
formate din peste 2000 de subunităţi numite
nucleotide (deci sunt substanţe polinucleotidice).
Alcătuirea
unei nucleotide: - bază azotată - purinică - adenina
-
guanina
- pirimidinică - timina – în ADN
-
citozina
- uracil – în ARN
- un glucid (pentoză) - riboza
– în ARN
- dezoxiriboză – în ADN
- radical al acidului fosforic
Baza azotată + pentoza = nucleozid
Nucleozid
+ acid fosforic = nucleotid
După
pentoza pe care o conţin acizii nucleici se clasifică astfel:
-
ARN (acid ribonucleic)
– conţine riboza
-
ADN (acid
dezoxiribonucleic) – conţine dezoxiriboza
Fiecare
acid nucleic are 4 tipuri de nucleotide, în funcţie de baza azotată:
-
în ADN intră adenina,
guanina, citozina şi timina
-
în ARN intră adenina,
guanina, citozina şi uracil.
Prin
alinierea nucleotidelor într-o anumită ordine → conţinutul informaţiei
ereditare.
Prin
înlănţuirea mai multor nucleotide → polinucleotid.
Acizii
nucleici formează cu coloranţi bazici săruri insolubile, intens colorate,
proprietate folosită la colorarea preparatelor microscopice pentru
identificarea acizilor nucleici.
ADN
– este format din 2 catene polinucleotidice răsucite în jurul unui ax. Între
cele 2 catene se stabilesc legături, astfel: o nucleotidă cu o bază azotată
purinică se leagă întotdeauna de o nucleotidă cu o bază pirimidinică din
cealaltă catenă prin legături de H: duble între adenină şi timină (A = T) şi
triple între guanină şi citozină (G ≡ C).
ARN
– este format dintr-o singură catenă de polinucleotide.
Tipuri de ARN:
-
ARN
viral (ARNv) – intră în structura ribovirusurilor
-
ARN
mesager (ARNm) – are rolul de a copia informaţia
genetică dintr-un fragment de ADN (o genă) şi de a o duce la locul sintezei
proteice (ribozomi).
-
ARN
ribozomal (ARNr) – intră în alcătuirea ribozomilor
-
ARN
de transfer (ARNt) – transportă aminoacizii la locul
sintezei proteice.
Metabolismul proteinelor
În organism are loc un permanent transfer proteic
intertisular. Proteinele organismului provin din alimente de origine animală
sau vegetală.
Cantitatea minimă de proteine
necesară organismului este de aproximativ 30g/zi. Această cantitate este
compatibilă cu viaţa, dar nu constituie o alimentaţie raţională şi, în
consecinţă, rezistenţa organismului scade. Când consumul de proteine este
inadecvat, ficatul nu poate sintetiza suficiente proteine plasmatice pentru
menţinerea balanţei între fluide şi ţesuturi, favorizând apariţia edemelor.
Cantitatea optimă de proteine este
de 30-60g/zi pentru un adult (aproximativ 1g/kg corp), reprezentând 10-12% din
valoarea calorică a raţiei alimentare. În perioada de creştere la copii şi
sugari, în sarcină şi alăptare, necesarul este de 1,5 – 2,5g/kg corp/zi.
Aportul de proteine în alimentaţie
este necesar zilnic deoarece proteinele ingerate chiar în cantităţi mari nu se
depozitează în organism ca glucidele şi lipidele pentru a fi utilizate în
momentul când hrana nu conţine proteine, ci sunt degradate şi eliminate.
Proteinele organismului sunt într-o continuă transformare şi reînnoire. Ele au
o durată de viaţă relativ scurtă (2-10 săptămâni). Pe măsură ce se distrug în
organism, în aceeaşi măsură se resintetizează din AA.
Valoarea
biologică a unei proteine alimentare depinde de
compoziţia acesteia în aminoacizi. Valoarea este cu atât mai mare cu cât
numărul de aminoacizi este mai mare, mai variat şi mai apropiat de compoziţia
proteinelor proprii organismului. Proteinele vegetale au valoare biologică scăzută,
cele de origine animală au valoare biologică ridicată.
Din
alimentaţie nu trebuie să lipsească aminoacizii esenţiali. Proteinele animale
conţin aminoacizi esenţiali, cele vegetale nu conţin sau au conţinut scăzut de
AA esenţiali.
Când
unul dintre AA esenţiali lipseşte, sinteza proteinelor în componenţa cărora
intră aceşti AA nu mai are loc, iar ceilalţi AA sunt dezaminaţi şi degradaţi.
Astfel bilanţul azotat devine negativ.
Valoarea biologică a unei proteine depinde şi de
digestibilitatea ei; proteinele din plante, fiind protejate de un înveliş de
celuloză, sunt mai greu digestibile.
Sinteza proteinelor
1. Transcripţia
– copierea informaţiei genetice din ADN în ARNm cu ajutorul unei enzime numită
ARN-polimerază.
2. Translaţia
–
o secvenţă de
nucleotide din ARNm este transformată într-o secvenţă de aminoacizi în
moleculele proteice
–
are loc activarea
aminoacizilor din citoplasmă prin legarea lor de ATP (donator de energie) sub
influenţa enzimelor numite aminoacil-sintetaze (AS).
AA
+ ATP → AA ~ AMP + P ~ P
-
aminoacizii activaţi
sunt transferaţi la ARNt sub influenţa aminoacil-sintetazelor. ARNt transportă
aminoacizii în ribozomi.
AA ~ AMP + ARNt → AA ~ ARNt + AMP
-
aminoacizii se unesc
între ei prin legături peptidice cu ajutorul enzimelor numite peptidpolimeraze
(PP) rezultând catene polipeptidice, iar moleculele de ARNt sunt puse în
libertate şi refolosite.
AA1~
ARNt1 + AA2~ ARNt2 → AA1 ~ AA2
+ ARNt1 +ARNt2
Digestia
şi absorbţia proteinelor
În
tubul digestiv, proteinele nu pot fi absorbite ca atare şi de aceea sunt supuse
acţiunii unor enzime numite peptidaze sau proteaze, care le scindează până la
aminoacizi.
Peptidazele
se împart în:
-
endopeptidaze –
capabile să scindeze legăturile peptidice situate în mijlocul unui lanţ
polipeptidic;
-
exopeptidaze – scindează
legăturile peptidice situate la capetele unui lanţ polipeptidic.
Peptidazele
digestive sunt elaborate sub formă inactivă în scopul de a proteja celulele şi
canalele secretoare de acţiunea lor proteolitică. Aceşti precursori ai
proteinelor devin activi în lumenul tubului digestiv prin hidroliza unor
legături peptidice care fie că detaşează anumite peptide sau aminoacizi, fie că
modifică plierea lanţului polipeptidic, demascând centrul activ al enzimei.
Digestia
proteinelor alimentare începe în stomac. Principala enzimă proteolitică
gastrică este pepsina.
¨ Pepsina
– este secretată sub formă inactivă (pepsinogen). Activarea are loc sub
acţiunea HCl din sucul gastric. Acţionează optim la pH 1-2.
¨ Gastricsina
– se formează alături de pepsină în cursul activării pepsinogenului. Are
acţiune optimă la pH=3. La sugari enzima este predominantă, deoarece la aceştia
sucul gastic este mai puţin acid.
¨ Labfermentul
– este prezent numai în sucul gastric al sugarului având drept funcţie
coagularea laptelui, prin care se întârzie evacuarea conţinutului stomacal.
Din
stomac, digestia proteinelor se continuă in intestinul subţire sub acţiunea
combinată a enzimelor proteolitice pancreatice şi intestinale.
Enzimele
intestinale nu sunt libere în lumenul intestinal, ele găsindu-se la nivelul
“marginii în perie” a enterocitelor.
Enzimele
pancreatice (tripsina, chimotripsina, elastaza, carboxipeptidaza) acţionează
asupa proteinelor neatacate de pepsina gastrică cât şi asupra produşilor de
digestie ale acesteia. Sub acţiunea combinată a proteazelor pancreatice rezultă
di- sau oligopeptide.
¨ Tripsina
– rezultă din tripsinogen, care este activat de enterokinază; are pH optim 7-8.
¨ Chimotripsina
– este secretată sub formă de chimotripsinogen şi activată de tripsină.
¨ Elastaza
– secretată ca proelastază şi activată în lumenul intestinal de tripsină.
¨ Carboxipeptidaza
– secretată sub formă de procarboxipeptidază, este activată de tripsină.
Asupra
di- şi oligopeptidelor acţionează aminopeptidaza şi dipeptidazele intestinale
care le transformă în aminoacizi.
¨ Aminopeptidaza
– produsă de celulele mucoasei intestinale;
¨ Dipeptidazele
– actionează asupra dipeptidelor.
AA
eliberaţi prin hidroliza proteinelor traversează membrana intestinală şi pe
calea venei porte ajung la ficat. O parte rămân aici, iar restul sunt
distribuiţi prin sângele circulant la celelalte ţesuturi.
Absorbţia
AA prin mucoasa intestinală este în mare parte o difuzie pasivă, dar în cea mai
mare măsură este un transport intermediat de proteinele transportoare.
La
ficat AA pot fi utilizaţi pentru sinteza de proteine, degradaţi sau
transformaţi în alţi compuşi. O parte din AA (1/10) trec în sânge constituind
aminoacidemia, iar o mică parte sunt eliminaţi prin urină (800mg/zi).
Concentraţia
AA circulanţi este menţinută constantă prin schimburile de AA dintre diferite
ţesuturi. Astfel, muşchiul generează peste 50% din întreaga rezervă de AA
liberi, în timp ce ficatul, prin capacitatea de sinteză a ureei este
principalul ţesut în care are loc degradarea aminoacizilor. Cele două ţesuturi
au rol major în menţinerea concentraţiei AA circulanţi.
Din
muşchi, AA liberi, în special alanina şi glutamina, sunt eliberaţi în
circulaţie; alanina, care este principalul transportor de azot este captată de
ficat, iar glutamina este preluată de intestin şi rinichi şi transformată în
principal în alanină. Glutamina preluată de rinichi este şi principala sursă de
amoniac ce se excretă pe această cale.
Rinichiul
asigură în bună parte necesarul de serină pentru tesuturi, inclusiv pentru
ficat şi muşchi. AA ramificaţi, în principal valina, este eliberată din muşchi
şi preluată de creier.
Alanina
este principalul AA glucogenic. Ficatul are o capacitate apreciabilă de sinteză
a glucozei (gluconeogeneză) din alanină.
Metabolismul
aminoacizilor
Se
desfăşoară în strânsă legătură cu ciclul acizilor tricarboxilici. Astfel,
scheletul de atomi de carbon pentru biosinteza celor mai mulţi AA este furnizat
de ciclul Krebs, care va asigura şi degradarea scheletului de carbon din AA.
Biosinteza AA
Digestia
proteinelor nu asigură întreaga cantitate de AA necesară organismului. Astfel,
proporţia de AA trebuie reechilibrată prin sinteză. Organismul uman nu poate
realiza acest lucru deoarece nu poate sintetiza toţi cei 20 de AA, nedispunând
de unele enzime necesare. De exemplu, aminoacizii aromatici nu pot fi
sintetizaţi, iar arginina poate fi sintetizată în ciclul ureei, dar nu în
cantităţi suficiente. Totuşi, un număr de 12 AA neesenţiali pot fi sintetizaţi
din intermediari metabolici, iar 3 AA (Cisteină, Tirozină, Hidroxilizină) se
sintetizează din AA esenţiali.
În
biosinteza AA un rol important îl au glutamat-dehidrogenaza, glutamin-sintetaza
si transaminazele, care prin acţiunea lor combinată transformă amoniacul
anorganic în grupare amino din AA.
Catabolismul AA
AA
nu pot fi stocaţi în organism. Surplusul de AA care depăşeşte necesarul pentru
sinteza de proteine şi alte biomolecule, este supus degradării.
¨ Catabolismul
grupării amino
Animalele
superioare şi omul excretă azotul proteic sub formă de uree, compus solubil în
apă şi netoxic. Prin catabolizarea AA gruparea alfa-amino eliberată sub formă
de ion NH4+ este convertită în uree, iar scheletul de C
rămas este transformat în acetil CoA, piruvat sau alt intermediar din ciclul
acizilor tricarboxilici, utilizaţi ca surse de energie şi pentru sinteza de
acizi graşi, corpi cetonici, glucoză.
Îndepărtarea
grupării alfa-amino se realizează prin 2 procese:
-
transaminarea,
în care grupările amino de la diferiţi AA sunt colectate sub formă de glutamat
-
dezaminarea
oxidativă a glutamatului, prin care se eliberează NH4+,
convertit apoi în uree.
Transaminarea
constă în transferul grupării amino de la un AA la un cetoacid fără formarea
amoniacului liber; AA devine cetoacid, iar cetoacidul devine AA.
Transaminarea
este catalizată de enzime numite aminotransferaze, cele mai importante fiind:
aspartat transaminaza (AST sau TGO) şi alanin transaminaza (ALT sau TGP).
Aceste transaminaze sunt eliberate în sânge în urma lezării ţesuturilor sau
prin moartea celulelor. În consecinţă dozarea activităţii lor în plasmă este
utilizată în diagnosticul bolilor de inimă şi ficat, cum ar fi infarctul
miocardic şi hepatita.
Prin
transaminare se acumulează grupările amino de la majoritatea AA pe acidul
glutamic care prin dezaminare va elibera NH4+ şi acidul
alfa-cetoglutaric necesar unui nou proces de transaminare.
Dezaminarea
oxidativă – pierderea grupării amino sub formă de
amoniac cu formarea unui cetoacid. Reacţia este catalizată de aminoacidoxidaze,
active în ficat sau rinichi.
În
acest proces AA este dehidrogenat de către o flavoproteină la iminoacid, care
apoi, în prezenţa apei, pierde amoniacul şi trece în cetoacid.
Pe
lângă amoniacul format prin transaminare – dezaminare, cantităţi apreciabile de
amoniac se formează sub acţiunea bacteriilor intestinale, fie din proteinele
alimentare, fie din ureea prezentă în fluidele secretate în tractul
gastro-intestinal. Din intestin, amoniacul este absorbit de sângele venos
portal care conţine cantităţi mai mari de amoniac decât sângele sistemic.
Amoniacul
produs constant în ţesuturi este continuu transformat în glutamat, glutamină şi
uree, încât sângele care părăseşte ficatul este practic lipsit de amoniac.
Acest lucru este esenţial deoarece amoniacul este toxic pentru SNC. În ficat,
calea principală de îndepărtare a amoniacului este formarea ureei. Glutamina se
formează în creier şi pe seama amoniacului din sângele arterial.
!!! Calea principală de îndepărtare a amoniacului din
organism este convertirea acestuia în uree.
Ureogeneza
Un
adult ce efectuează o activitate moderată consumă zilnic 300g glucide, 100g
lipide şi 100g proteine şi excretă 16,5g azot; 95% este eliminat la nivelul
rinichiului, iar 5% prin materiile fecale.
Calea
majoră de eliminare a azotului la om este ureea. Aceasta este sintetizată în
ficat, trecută în sânge şi filtrată la rinichi. În caz de boli ale ficatului,
în celula hepatică uzată, nu se mai poate realiza această transformare,
concentraţia amoniacului în sânge creşte şi survine moartea. În ciroza hepatică
înaintată sângele nu mai trece prin ficat şi se produce iarăşi o creştere a
amoniacului sanguin.
În
ureogeneză are loc o succesiune de reacţii enzimatice sub forma unui ciclu la
care iau parte o serie de substanţe: ornitina, citrulina, arginina, acidul
aspartic, cu un consum important de energie furnizată de ATP.
Etape:
-
transformarea ornitinei
în citrulină, prin încorporarea în molecula ornitinei a unei molecule de
amoniac şi una de CO2;
-
transformarea
citrulinei în arginină prin încorporarea unei molecule de amoniac;
-
scindarea moleculei de arginină
de către arginază, într-o moleculă de uree şi una de ornitină.
Ureea
trece în circulaţie şi este eliminată prin rinichi, iar ornitina reia ciclul de
formare a ureei. ATP
Ornitina
+ NH3 + O2 → Citrulină + NH3 → Arginină + HOH
→ Ornitină + Uree
Ureea
formată la nivelul ficatului trece în sânge, de unde este eliminată la nivelul
rinichiului.
Uremia
(concentraţia ureei în sânge) = 0,20 – 0,40 g %0
Dozarea
ureei în sânge prezintă o mare însemnătate pentru stabilirea funcţiei de
detoxifiere a ficatului şi a funcţiei de epurare a rinichiului.
Astfel,
în insuficienţa hepatică cantitatea de uree în sânge este normală sau chiar
scăzută, în timp ce cantitatea de amoniac din sânge creşte.
În
insuficienţa renală creşte uremia (cantitatea de uree din sânge).
Transformarea
amoniacului în glutamină – este cea de-a doua
cale de detoxifiere a organismului şi se produce prin combinarea unei molecule de amoniac cu o
moleculă de acid glutamic în prezenţa ATP. Reacţia are loc la nivelul
ficatului, rinichiului, în sistemul nervos şi în ţesutul muscular.
Glutamina
este o formă de depozitare netoxică a amoniacului în organism. Din glutamină,
amoniacul este utilizat in diferite procese metabolice (sinteza bazelor
purinice, sinteza glucozaminei).
Intoxicaţia cu amoniac
– se manifestă prin tremurături ale membrelor, dificultăţi de vorbire,
tulburări de vorbire, iar în cazuri severe, coma şi moartea. Simptomele se
instalează atunci când nivelurile hepatice şi cerebrale de amoniac sunt
crescute. Intoxicaţia cu amoniac este considerată factor important în etiologia
comei hepatice, motiv pentru care tratamentul, în asemenea situaţii, este
orientat spre scăderea amoniacului sanguin.
Metabolismul
intermediar al nucleoproteinelor
Din
catabolismul bazelor azotate purinice rezultă acidul uric, proces numit
uricogeneză. Are loc în ficat, rinichi, sub influenţa unor enzime specifice
(dezaminaze, oxidaze).
Acidul
uric se găseşte în sânge într-o anumită concentraţie (3-5g %0).
Creşterea
cantităţii de acid uric şi scăderea eliminării
acestui produs prin urină poate duce la tulburări, cum ar fi:
-
guta – boală genetică
în care acidul uric cristalizează formând săruri, uraţi, ce se depun la nivelul
articulaţiilor determinând crize dureroase.
-
Insuficienţă renală –
cu apariţia de nisip la rinichi (litiază renală).
Hiperuricemia
poate fi cauzată de un consum exagerat de carne sau de o tulburare genetică în
sinteza ribonucleoproteinelor.
Metabolismul
intermediar al cromoproteinelor (hemoglobina)
Degradarea Hb (catabolismul) are loc
la nivelul ficatului, splinei, rezultând bilirubina (pigment biliar galben,
liposolubil) şi porfirine.
Sursa principală de bilirubină este
hemoglobina hematiilor îmbătrânite.
Bilirubina ajunge prin bilă în
intestin. Cea mai mare parte din bilă se reabsoarbe şi ajunge iar în ficat şi
de aici în circulaţie, iar o mică parte ajunge în intestinul gros unde formează
pigmenţi (stercobilina din materiile fecale).
Bilirubina din circulaţie ajunge şi
la nivelul rinichilor apoi în urină (urobilina – pigmentul din urină).
În sânge, bilirubina se fixează pe
albumină formând fracţia plasmatică a
bilirubinei cunoscută sub denumirea de bilirubină indirectă sau
neconjugată, liposolubilă.
Prin fixarea pe albuminele serice
bilirubina este reţinută în lumenul vaselor şi transportată la ficat. Aici este
preluată de pe albumină de către celulele hepatice şi se conjugă cu acidul
glucuronic (bilirubina directă sau
conjugată), hidrosolubilă. Acest fapt favorizează eliminarea ei prin bilă
şi menţinerea ei în soluţie pe căile biliare intra şi extrahepatice.
Acesta este circuitul
hepato-entero-hepatic.
Creşterea pigmenţilor biliari în
urină are loc în cazul unor afecţiuni hepatice.
Proteinemia – reprezintă totalitatea
holoproteinelor din sânge, cu valori cuprinse între 65 – 85g%0.
Creşterea cantităţii de proteine se
numeşte hiperproteinemie, iar scăderea hipoproteinemie.