ÎNGRIJIREA PACIENTULUI CU BOLI METABOLICE ŞI DE NUTRIŢIE


Bolile metabolice se datoreaza, în principal, tulburărilor de metabolism ale factorilor nutritivi. Aceste dereglări au cauze endogene (ex.: insuficienţa de insulina), cauze exogene sau mixte, cât şi factori eredit...
ari-constituţionali.
 Disfuncţiile endocrine au influenta asupra metabolismului nutritiv al organismului; la fel, unii factori de risc, precum sedentarismul, fumatul, stresul.
In unele afectiuni, există o neconcordanţă între alimentele consumate, arderea lor în or­ganism şi cheltuielile de energie, în sensul unui consum crescut în raport cu
cheltuielile (obezitatea), sau a unui aport scăzut în raport cu arderile şi cheltuielile (subnutriţie).

NOŢIUNI DE FIZIOLOGIE
METABOLISMUL
Organismul este un sistem deschis care face schimb de substanţă şi energie cu mediul extern. Acest schimb permanent reprezintă, deci, metabolismul.Metabolismul începe odată cu ingestia alimentelor şi sfârşeşte cu excreţia produşilor neutilizabili.

METABOLISMUL GLUCIDELOR
Glucidele au, în organism, rol energetic. în urma digestiei, ele ajung la nivelul intestinului subţire sub formă de monozaharide şi se absorb.
Concentraţia glucozei în sânge - glicemia - se menţine constantă (0,80-1,20 g/1000) prin mecanismul de glicoreglare, care reprezintă echilibrul funcţional între acţiunea factorilor hiperglicemianţi şi a celor hipoglicemianţi.
Factorii hiperglicemianţi:
-glucagonul - hormon al celulelor alfa ale pancreasului
-adrenalina
-hormonii glucocorticoizi ai suprarenalei
-hormonul somatotrop al hipofizei
-tiroxina
Factorii hipoglicemianţi:
-insulina - hormon al celulelor beta ale pancreasului.
Prin degradarea completă a 1 g glucoza, până la C02 şi apă, se eliberează 680 kilocalorii.

METABOLISMUL LIPIDELOR
Lipidele au în organism rol energetic, plastic şi funcţional. Ele se absorb la nivelul intestinului subţire sub formă de acizi graşi, monogliceride, colesterol, fosfolipide. In organism, se transformă astfel:
-se depun ca rezerver-lipogeneza
-catabolizare - duce la eliberare de energie
-cetogeneză - produce corpii cetonici
-gluconeogeneza - sintetizare de glucoza din glicerol.
Reglarea metabolismului lipidic este făcută de nevoile energetice ale organismului, de sistemul nervos central, hipofiză, ficat.

METABOLISMUL PROTEINELOR
Proteinele au rol plastic, energetic şi funcţional. Ele se absorb sub formă de aminoacizi pe cale portală, în ficat, şi de aici, în circulaţia generală. De la acest nivel, urmează calea sintezei de proteine - reînnoirea permanentă a componentelor celulelor, şi calea degradării catabolice. în copilărie, reînnoirea - anabolismul proteinelor - este foarte intens,în schimb, la vârstnici, reacţiile de degradare - catabolismul intensifică.
Produşii de catabolism azotaţi: ureea, acidul uric, creatinina; ele se elimină prin urină.
Reglarea metabolismului proteic este făcută de hormonul testosteron, hormonii glicocorticoizi şi tiroidieni, ficat, rinichi, sistem nervos central.


EVALUAREA METABOLISMULUI

1.Examene de laborator:
a) ale sângelui:
-acid uric
-creatinină
-glicemie
-testul tolerantei la glucoza pe cale orală TTGO
-colesterolemie
-lipemie, trigliceride
-VSH
b) ale urinei:
-examenul urinei, pentru determinarea acidului uric
-uree urinară/24 h
-glicozurie/24 h
-ale lichidului sinovial:
-examenul biochimic, în caz de gută, pune în evidentă prezenta cristalelor de urat de sodiu
2. Determinarea metabolismului bazal- indicat în caz de subnutriţie şi obezitate
3. Examenul radiologic- al sistemului osos în gută, evidenţiază osteoporoza şi depunerile periarticulare, de uraţi (geode)
4. Electro­cardiograma-- evidenţiază probleme cardiace care apar în caz de obezitate sau în slăbire (bradicardie sinuzală)
5.Măsurarea greutăţii corporale-- pentru stabilirea gradului obezităţii, se utilizează diferite formule de calcul al greutăţii ideale:
 •Broca     G = T-100
• Lorentz G =T- T-50/4
G = greutatea în kg T = talia în cm

EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE ŞI PREVENIREA BOLILOR DE NUTRIŢIE ŞI METABOLISM


Măsuri de profilaxie primară
-educarea întregii populaţii, pentru a evita supraalimentaţia şi sedentarismul, factori de risc ai obezităţii
-dispensarizarea persoanelor (tinerilor) cu risc constituţional
-asigurarea unei alimentaţii echilibrate, fără excese de proteine, glucide sau lipide
Măsuri de profilaxie secundară
-pacienţii cu obezitate vor fi educaţi să respecte regimul alimentar hipocaloric, să folosească mişcarea ca mijloc de păstrare a greutăţii normale a corpului
-pacienţii subnutriţi vor fi educaţi să consume o cantitate suficientă de alimente, pentru a preveni complicaţiile bolii
-evitarea excesului de proteine (carne) de către pacienţii cu gută
-dispensarizarea pacienţilor cu boli de nutriţie şi metabolism, controlul clinic şi biologic pentru a sesiza apariţia complicaţiilor
Măsuri de profilaxie tertiară se adresează:
- obezilor cu complicaţii cardiace, respiratorii, pentru a preveni agravarea acestor stări
- pacienţilor cu gută şi/sau complicaţii renale, pentru a pre­veni instalarea insuficientei renale cronice



SEMNE ŞI SIMPTOME POSIBILE ÎN BOLILE DE NUTRIŢIE ŞI METABOLISM

1.Durere articulară -în gută: accesul gutos- durerea apare brusc, de obicei noaptea; este violentă, se localizează la nivelul halucelui, frecvent unilateral, fiind declanşată de consum exagerat de alcool, proteine, microtraumatisme; durerea dispare spontan sau post-terapeutic, după 4-8 zile; se repetă la intervale variabile
2. Tofi gutoşi-- depuneri urice în articulaţii şi în piele (coate, degete, pavilionul urechii)
3.  Modificări ale greutăţii corpo­rale ideale:
      -în obezitate, se înregistrează depăşirea greutăţii ideale cu 10-20% gradul I, 20-30% gradul II
          şi   peste 30% gradul III
      -depunerea ţesutului adipos:
      -uniformă (obezitatea comună)
      -localizare în anumite regiuni ale corpului
     - şolduri, coapse, flancuri abdominale, genunchi, gambe (obezitate de tip ginoid, întâlnită la femei)
   -în regiunea cefei, gâtului, umerilor, abdomenului superior (obezitate de tip android, întâlnită
       la bărbaţi)
    -în slăbire, greutatea corporală scade cu minimum 15% din ideal, pliul cutanat este sub 4 mm,
     la bărbaţi, şi 6 mm, la femei, la nivelul braţului
4. Aspectul caracteristic al feţei-- buze subţiri, obraji emaciaţi, ochi înfundaţi în orbite (aspect întâlnit în subnutriţie)
5. Modificări circulatorii:
- hipotensiune arterială şi bradicardie, în cazul pacienţilor subnutriţi
-hipertensiune arterială, varice ale membrelor inferioare, întâlnite la pacienţii cu obezitate